Schaken

The name says it all!

Moderator: Vincere

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3046
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Schaken

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Het RRPG is zowaar enthousiast aan het schaken geslagen. Michiel en ik hebben heel wat partijtjes achter de rug op Boardgame Arena, maar nu zijn we overgestapt naar Lichess, waar ik me dan toch maar geregistreerd heb. Thekkur blijkt daar al langer actief, dus nu zijn er al weer wat meer onderlinge partijen geweest. En hier is te lezen dat ook v1nce regelmatig schaakt.

Lichess is een prima site - je kunt er spelen in ieder tempo en tegen mensen van ieder niveau. Zelfs wereldkampioen Magnus Carlsen is er actief. Maar er zijn ook puzzels en bijzondere schaakvormen.

Wij doen het rustig aan en nemen zoveel tijd als we willen ("correspondentiemodus"), maar er zijn mensen die aan een minuut of zelfs 30 seconden per zet genoeg hebben. Geen idee hoe ze dat fysiek voor elkaar krijgen.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
Gebruikersavatar
v1nce
Hero
Berichten: 1444
Lid geworden op: zondag 2 mei 2010, 22:07

Re: Schaken

Bericht door v1nce »

Ah, leuk een nieuw topic. Het mooie aan schaken, RPG, lezen, een muziekinstrument leren etc is dat die dingen zo oneindig zijn en dat een pauze nemen van 1 week of 10 jaar eigenlijk niet uitmaakt: bij het weer oppakken van de hobby kan het weer even leuk zijn/op een totaal andere manier aanspreken.

Ook leuk dat jullie de tijd er voor nemen. Deze scene van idd heel langzaam "correspondentie-modus" schaken sprak me altijd geweldig aan:
https://youtu.be/sQuI3onaW3Y?t=65

Het idee dat je dus daadwerkelijk gedurende de dag (of dagen) probeert het bord te visualiseren en (meerdere stappen) vooruit te denken / wacht op inspiratie heeft veel charme. Ik bak nog steeds weinig van schaak, maar als ik wat beter ben zal ik mijn Lichess naam hier doorgeven. Ik vrees dat het op dit moment niet echt leuk laat staan uitdagend is om met mij te schaken als je pakweg boven de 1500 ELO zit, misschien zelfs (stuk) lager. xd
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3046
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Re: Schaken

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Ik probeer Michiel en Thekkur aan te moedigen om met rating te gaan spelen, want dan krijg je een idee van je speelsterkte en dan kan Lichess beter gelijkwaardige tegenstanders uitzoeken. De Lichess-ratings kloppen trouwens niet met de echte, ik denk dat ze zo'n 200 punten te hoog zijn. Ik schat Michiel op ongeveer 1300 en Tijn op 1100 (echte ratings), maar met wat oefening kunnen ze snel sterker worden.

Ik heb in mijn leven twee echte correspondentiepartijen gespeeld, lang geleden, toen dat nog met briefkaarten ging. Het was een vriendschappelijke match tegen een Oostduitse club. Het duurde wel twee weken eer een zet arriveerde!
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
Tuor
Pachter
Berichten: 36
Lid geworden op: woensdag 23 december 2020, 17:02

Re: Schaken

Bericht door Tuor »

Ik zelf was geen gigantische goede schaker, ik ken de zetten, maar Peter wist meestal mij wel in een paar zetten mat te zetten....
Peter schaakte veel vroeger met onze oom die wel geloof ik 'meester' was, en kon het alleraardigst....

Ik vond dammen leuker en was daar ook niet echt goed in, maar beter dan schaken :-)

Wel vroeger veel op zo'n schaakcomputer gespeeld, maar dat was zo traag soms dan was ik er al klaar mee.
Heb die toen aan Rinus gegeven, die had een keer 3 dagen dat die na dacht... was dus ook niet mijn ding.
Plaats reactie