De ultieme RPG muziek, gratis voor jou →

Deel ervaringen, stel vragen en geef tips. Het subforum voor alles wat met RPG te maken heeft!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
v1nce
Hero
Berichten: 1417
Lid geworden op: zondag 2 mei 2010, 22:07

De ultieme RPG muziek, gratis voor jou →

Bericht door v1nce »

Ik had geschreven dat ik zou vertellen wat mijn oplossing is voor goede RPG muziek, bij deze.
Best bizar dat ik al 15+ jaar tevergeefs zocht naar echt goede RPG muziek en het pas, en opeens, 1 jaar geleden vond. Hoewel muziek niet het juiste woord is, “Soundscapes” dekt de lading veel beter.

https://www.youtube.com/channel/UCUGy8G ... 9awX4FSqBw

Deze channel heeft al mijn issues, die alle andere muziek wel altijd had in een klap opgelost/heeft deze issues juist niet! Ik kan niet genoeg benadrukken hoe veel dit toevoegt aan mijn sessies, een giga verbetering. Ik benoem de issues die ik voorheen altijd had hieronder:

1. Te veel dynamiek en pieken en veranderingen in volume, intensiteit, mood en meer, vermoeiend, lijd af en kan soms juist sfeer ietwat of geheel verbreken en daarnaast altijd afleidend voor allen als GM continu aan volume, nummer etc moet rommelen. Vocalen maken dit alles erger.

2. Te specifiek en sturend kwa locatie, cultuur, tijdsgewricht of sfeer. LOTR, Skyrim, GOT, video games, Celtisch, film of manga muziek, geeft ook afleiding of niet juiste sfeer etc. Vocalen maken dit alles erger.

3. Te kort. GM moet continue als een DJ optreden en heeft aandacht op die momenten totaal niet op spel, sfeer of spelers. Bovenstaande 3 uur Soundscapes zijn optimaal. Er zijn andere hele goede RPG soundscape kanalen op Youtube maar meeste met te korte tracks. Van track switchen omdat je ‘t verkiest na 20 or 120 minuten is prima! Track moeten repeaten of andere moeten zoeken en opzetten na elke 3, 20 of 60 minuten is zeker niet chill.

In principe als je selectief 30 tracks DLed van link hierboven ben je op alles bijna voorbereid. Ik ben in process om alles te DLen uiteraard (maar heb creator cash aangeboden en doneer ook al tijd maandelijks op zijn Patreon). Stappen zodat jij ook kan DL zijn heel simpel.

A. Ga naar de Soundscape/video die je wilt. Voeg pwn toe voor de y van youtube. Ofwel:

https://www.youtube.com/watch?v=wScEFaoqwPM
wordt:
https://www.pwnyoutube.com/watch?v=wScEFaoqwPM

B. Druk op Yt2Mp3.ws link, of kan andere proberen mocht die niet werken.

C. Druk op blauwe download knop (ik neem altijd 192Kbps, vind ik zat) en DL begint, that’s it! :)

Ik zet af en toe wel heel selectief “echte” muziek op, bijvoorbeeld specifieke nummers van Pogues of Tom Waits als een bard in een Tavern speelt bijvoorbeeld. En, ik heb altijd muziek bij Combat.

Misschien kunnen jullie me daarbij helpen! Ik heb maar heel, heel weinig Combat muziek gevonden die echt geen enkele van de problemen heeft die ik noem in 1, 2 en 3. Dus geen LOTR, stemmen die aflijden, te kort etc etc, maar wel passend bij combat!

Suggesties ajb?
Gebruikersavatar
Vincere
Supreme Grandmaster
Berichten: 2429
Lid geworden op: dinsdag 18 mei 2004, 19:30

Re: De ultieme RPG muziek, gratis voor jou →

Bericht door Vincere »

Hé dit is relaxed, ik zet lekker even de bosmuziek op als achtergrond terwijl ik werk :)

Voor bordspellen hebben we, de laatste keer dat we live speelden, Melodice gebruikt. Vul de naam van het spel in en je krijgt een passende playlist! Dat voldoet niet per sé aan punt 2 dat je maakt, maar ik vond het wel leuk.


Dulce et decorum est pro alea mori.
Gebruikersavatar
v1nce
Hero
Berichten: 1417
Lid geworden op: zondag 2 mei 2010, 22:07

Re: De ultieme RPG muziek, gratis voor jou →

Bericht door v1nce »

Hey Vincere, tof dat je er wat aan hebt! Er zit echt van alles bij als wie dan ook maar even door lijst scrolled vinden ze op zeker iets wat hun volgende sessie veel beter maakt. En sommige zijn idd extreem chill als niet RPG achtergrond geluid.

Is wel coole site die jij linkt! Lijkt er idd wel op dat resultaten niet per se voldoen aan meeste van mijn punten, maar anderzijds ik heb me al verenigd met het idee dat ik maybe gewoon 50 losse 3 a 5 min nummers moet DLen en daar van een Combat playlist maken die voldet aan mijn 3 eisen. Voordeel is wel dat mijn sessie nooit uit meer dan 30% tot 50% van de tijd uit combat bestaan en tijdens combat denk ik ook niet dat wie dan erg vind om na 2 uur of zo/volgende sessie combat weer keertje zelde nr te horen, als ze idd maar aan die 3 eisen voldoen en echt goed zijn/passen bij combat. Mocht je ergens idd goed los combat song vinden, hoor het graag. :)
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3028
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Re: De ultieme RPG muziek, gratis voor jou →

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

O, dat is best leuk, dank voor de tip, misschien ga ik dat eens proberen. Ik ben bar amuzikaal en doe eigenlijk nooit iets met muziek tijdens sessies. Maar dit is niet alleen muziek, maar ook achtergrondgeluid, wat een bepaalde sfeer schept.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
Gebruikersavatar
v1nce
Hero
Berichten: 1417
Lid geworden op: zondag 2 mei 2010, 22:07

Re: De ultieme RPG muziek, gratis voor jou →

Bericht door v1nce »

Hey Fandath, met je eens, ik ben erg muzikaal maar ik vond ook (juist?) dat meeste muziek bij DnD juist afleidend of onhandig is. Maar deze achtergrondgeluiden juist niet. Ik was een tijd lang -omdat ik dus geen goede muziek kon vinden- beetje "anti-sfeer", maar ben ik erg van terug gekomen, deze soundscapes, de Kelvin temperatuur van je lampen en de bron/hoe veel licht aan tafel, het zijn echt wel belangrijke dingen. Als je een middeleeuwse, of winter of duistere dungeon sfeer wil scheppen dan is Epische, bij vlagen veels te harde Mangamuziek en blauw te fel TL-licht behoorlijk dodelijk. Fijne van dus wel een keer goed doen/beetje tijd in steken in regelen van soundscapes en lichtdingenis dat het vanaf dat moment iedere sessie echt een beetje tot veel verbeterd, met nagenoeg 0 aanvullende moeite na eerste keer.

Ik vermoed dat 2 uur steken in goed licht/deze soundscapes DLen veel meer zoden aan de dijk zet voor volgende, en alle daaropvolgende sessies, dan 2 uur extra voorbereiden van die sessie. Uiteraard moet je altijd beetje voorbereiden, maar ik bedoel meer ter vergelijking. Om maar iets te noemen, de LOTR of rings films, of de scenes in Moria zouden in vergelijking heel veel slechtere films zijn als ze niet zulke toepasselijke muziek en licht hadden, heel veel minder immersie of sfeer.
Plaats reactie