Epidemic, Lords of Waterdeep, Puerto Rico, 29 december 2016

The name says it all!

Moderator: Vincere

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3024
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Epidemic, Lords of Waterdeep, Puerto Rico, 29 december 2016

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Het was best even geleden, maar het ‘klassieke’ bordspelen-gezelschap Vincere-Thekkur-Michiel-Fandath wist elkaar tussen kerstmis en nieuwjaar toch te vinden in het nieuwe huis van Vincent en Roxanne. En verbleef daar vele uren, voor en enkeling zelfs iets meer uren dan de bedoeling was...

We begonnen met Pandemic, een cooperatief spel waarin de spelers gezamenlijk moeten voorkomen dat her en der op de wereld uitgebroken ziekten de mensheid geheel uitroeien. Iedereen speelt een specialist in een team van rampenbestrijders dat de hele wereld bereist en goed moet samenwerken om enerzijds de dreigende epidemieën in de hand te houden en anderzijds geneesmiddelen te ontwikkelen. Het eerste is nodig om niet te verliezen, het tweede om te winnen.

De eerste keer liep het niet goed af omdat we teveel de nadruk op de geneesmiddelen legden terwijl de wereldbevolking ellendig ten onder ging. Maar in een tweede potje revancheerden we ons prima en hielden alles goed in de hand. Al met al een heel aardig en vlot te spelen spel.

Afbeelding

We gingen verder met Lords of Waterdeep, een worker-placement spel in fantasy-sfeer waarbij iedere speler een 'Lord' is die wat voetvolk ter beschikking heeft om zijn belangen in de mooie stad Waterdeep te bevorderen. Er kunnen punten gescoord worden voor het succesvol afronden van allerlei queestes waarvoor verschillende groepjes avonturiers ingezet kunnen worden en voor kleinere ad hoc acties. Ook kun je je voordeel doen met het neerzetten van gebouwen om Waterdeep verder uit te breiden, vooral als andere spelers vaak gebruik maken van de mogelijkheden die zo’n gebouw biedt. Ook met rijkdom in de vorm van goud kom je een heel eind, zoals vooral Michiel aantoonde. Tenslotte heeft iedere Lord nog een geheime agenda, hoewel die in sommige gevallen tijdens het spel wel duidelijk begon te worden. we een keer eerder gespeeld hadden.

Afbeelding

Vincere (129 punten), Michiel (126) en Thekkur, die als enige het spel niet eerder gespeeld had (124), gaven elkaar niet veel toe, maar Fandath (109) sukkelde er toch wel een beetje achteraan. Maar wat wil je ook als je deze Lord toebedeeld krijgt:

Afbeelding

Ach, dachten we, het is nog niet eens tien uur ’s avonds, we kunnen ook nog wel een potje Puerto Rico doen. Dat hadden we allemaal eerder gespeeld, dus we zouden het vlot moeten kunnen doen, en Michiel en Thekkur moesten toch pas rond middernacht met het OV weg, terwijl Fandath op de fiets de vrieskou getrotseerd had en dus helemaal nergens mee zat.

In Puerto Rico is iedereen een landeigenaar op het gelijknamige eiland en probeert geld te verdienen door plantages te exploiteren en later in het spel, punten te scoren door gebouwen neer te zetten en goederen te verhandelen. Ook hier is een puntensysteem bepalend voor de eindscore. Vincere (29 punten direct + 19 voor gebouwen + 7 bonus) en Fandath (36+19+0) kwamen ieder tot 55, waarbij Vincere de eerste plaats behaalde door de tiebreak van resterende dubloenen en goederen. Thekkur (23+20+6) eindigde met 49 en Michiel (27+17+0) met 44.

Het blijft altijd een lastig spel. Ik begon wel sterk door al gauw koffie te produceren, naar profiteerde daar financieel niet voldoende van en kon zelfs af en toe niets bouwen, zodat ik in het midden van het spel nogal terugzakte. Enkele goede aankopen tegen het einde leverden toch nog een mooie score op. Vincere leek niet heel tevreden in het begin, maar kwam later juist sterk terug. En ik had gedacht dat Thekkur misschien ging winnen omdat hij steeds veel mais en tabak oogstte en ook ruim in het geld leek te zitten – maar het pakte op punten toch anders uit.

Afbeelding

Zo besloten we weer een gezellige avond, waarna sommigen in het holst van de nacht huiswaarts keerden richting Amsterdam of Schiedam .... al bleef een Dordtse kolonist nog langer in Zoetermeer achter dan hij gedacht had.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
Gebruikersavatar
Thekkur
Forum Master
Berichten: 4137
Lid geworden op: maandag 17 mei 2004, 23:07

Bericht door Thekkur »

Leuk verslag Fandath het was weer een hele gezellige avond! Zo gezellig dat tijd even helemaal vergeten werd! Ik was uiteindelijk ook pas rond 3u30 thuis :)
"Stop! Jullie komen niet langs mij! Glupert heeft jullie snode plannen door!"
Gebruikersavatar
v1nce
Hero
Berichten: 1412
Lid geworden op: zondag 2 mei 2010, 22:07

Bericht door v1nce »

Ziet er super gezellig uit! Mooi verslag. :D
Gebruikersavatar
Vincere
Supreme Grandmaster
Berichten: 2426
Lid geworden op: dinsdag 18 mei 2004, 19:30

Bericht door Vincere »

Hoera en ik heb voor het eerst in tijden weer eens gewonnen! :)


Dulce et decorum est pro alea mori.
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3024
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Vincere schreef:Hoera en ik heb voor het eerst in tijden weer eens gewonnen! :)
Tja, we spelen ook bijna nooit meer......
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
Gebruikersavatar
v1nce
Hero
Berichten: 1412
Lid geworden op: zondag 2 mei 2010, 22:07

Bericht door v1nce »

Hahaha, ik wou nog een sarcastische opmerking over dat Vincere, zoals gewoonlijk, weer eens won maar Fandath was sneller. XD
Plaats reactie