"Het is maar een spelletje"

The name says it all!

Moderator: Vincere

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3081
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

"Het is maar een spelletje"

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Jaja.....

van www.nu.nl:
Nederlanders spelen vaak vals

AMSTERDAM - Subtiel een pion verschuiven, een kaart achterhouden, stiekem de vragen van tevoren lezen of de dobbelsteen een klein tikkie geven? Bijna de helft van alle Nederlanders speelt weleens vals.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van spellenfabrikant Jumbo.

Ongeveer 41 procent zet zich een paar keer per week om de tafel voor een spel. Tweederde vindt dat vooral gezellig. Bijgeloof speelt ook een rol: Meer dan de helft blaast automatisch hoopvol op de dobbelsteen.

De echte gelukszoeker kiest ook de pion met tactiek: Vooral de rode is favoriet, meteen gevolgd door de blauwe. De bruine blijft het vaakst in de doos.

Boos
De troostende mededeling 'het is maar een spelletje', daar hebben veel spelers een broertje dood aan. Regelmatig wordt er gevloekt, vliegen dobbelstenen door de kamer of verlaat iemand boos de kamer. De grootste ergernis is een medespeler die niet oplet. Toch zegt vier op de vijf spelers goed tegen zijn verlies te kunnen.
Wel opvallend dat zoveel mensen aan spellen doen.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
Gebruikersavatar
Karma
Supreme Grandmaster
Berichten: 1818
Lid geworden op: zondag 11 september 2005, 23:45

Bericht door Karma »

Leuk artikel!
Zelf kan het me niet zo veel schelen of ik win of niet, zolang het maar een leuke en uitdagend spel is. Wel kan ik me ergeren aan mensen die per se willen winnen.
Bij rollenspelen kan dat een groot probleem vormen, en waarschijnlijk uiten in regelzoeken, powergamen, of welles-nietes situaties.

Toch ook wel leuk dat we nog bijgeloof hebben!
Gebruikersavatar
Vincere
Supreme Grandmaster
Berichten: 2447
Lid geworden op: dinsdag 18 mei 2004, 19:30

Bericht door Vincere »

Bij mij op scouting spelen we soms wel eens triviant, en iedereen wil dan per sé met mij. Das eigenlijk dus ook een soort valsspelen (of anders lokt het in ieder geval valsspelen uit, zoals Thekkur kan beamen).

Hoe erg is valsspelen bij roleplayen? Je kan inderdaad je dobbelsteen stiekem nog een keer gooien, maar als je diceless speelt, zijn er dan nog andere manieren om het te doen?


Dulce et decorum est pro alea mori.
Gebruikersavatar
Karma
Supreme Grandmaster
Berichten: 1818
Lid geworden op: zondag 11 september 2005, 23:45

Bericht door Karma »

regelneven, klagen, powergamen/munchkin
v1nce

Bericht door v1nce »

Helemaal eens met alles wat Karma schreef in beidde posts.

Denk ook dat RPG en juist heel geschikt is voor valsspelers jammer genoeg. Als iemand die een Niet-RPG-spel speelt af en toe dingen verzet, aanpast of raar doet met dobbelstenen is dat naar maar kan het spel in principe gewoon doorgang vinden en de valsspeler kan dan nog steeds best verliezen wat dan helemaal grappig/triest is, kan je dat persoon fijn te kakken zetten, ook omdat dit soort valsspelen makkelijk opvalt.

Met RPG is het allemaal een stuk subtieler en potentieel veel erger. Iemand die veel rules lawyered of met DM in discussie gaat/klaagt, aan meta gaming en min maxing doet is erg moeilijk te beteugelen. Gedurende meerdere sessies zal die best veel voordeeltjes bij elkaaar regelen die zich vertalen naar een groot verschil, bijv.: een PC die meer spotlight heeft, meer overpowered is en waarbij de anderen dan schril afsteken.

Ik heb dit meegemaakt in een van Cali's oude groepen en het Suckte echt ongelofelijk.

Maar toch is het dan relatief moeilijk om die speler er op aan te spreken of het om te gooien, het gaat immers subtiel en geleidelijk en is vaak niet zwart wit.

Om het nog erger te maken verpest zo'n speler iedere sessie door de irritatie die hij wekt en de tijd en energie die het kost om hem te beteugelen/tegemoet te komen.

Dood aan dit soort valsspelers.

@ Vincere, over dat Trivial persuit, bedoel je dat je er erg goed in bent? En zo ja komt dat dan door dat je het veel gespeeld hebt en daardoor veel van de antwoorden uit je hoofd kent of omdat je veel algemene kennis hebt? Just curious. :)
Gebruikersavatar
Vincere
Supreme Grandmaster
Berichten: 2447
Lid geworden op: dinsdag 18 mei 2004, 19:30

Bericht door Vincere »

Mwoa, ik heb de vervelende eigenschap om gewoon veel triviale kennis op te vangen. Of ik kan goed gokken, dat gebeurt ook nog wel eens...

"Hoe redde Jehova's Getuige Annie zich van een moordaanslag?"
Ik: "Euh.... door de Bijbel voor haar hart te houden?"

Was dus goed.


Trouwens, ik kan me vinden in jullie punt over ruleplayen en munchkin doen, maar ik zou dat niet valsspelen willen noemen. Valsspelen is dat je je niet aan de regels houdt, terwijl jullie het over het tegenovergestelde hebben, nl. juist die regels tot in de puntjes uitvoeren.

Overigens moet ik toegeven dat ik vooral bij "gewone" (bord)spellen etc. ook juist wil hebben dat iedereen zich echt aan de regels houdt. Klinkt misschien als ruleslawyeren, maar ik beleef veel meer plezier aan een spel als iedereen het speelt zoals het hoort en we het gewoon normaal doen (ipv. 'hoe moet dat?' -'boeiuh, speel maar gewoon verder').


Dulce et decorum est pro alea mori.
v1nce

Bericht door v1nce »

Dat heb ik ook wel van Triviale Kennis, ik heb echt een raar geheugen, hij is soms bijna Fotografisch voor enigzins nutteloze dingen zoals Films en muziek en veel algemene dingen die ik opvang, lees of op zoek.

Maar een probleem wat ik wel heb is dat ik soms namen van mensen (vaak ook mensen die ik jarenlang ken maar waar ik niet vaak aan denk) gewoon totaal niet kan onthouden! Ik snap daar zelfs nix van maar is best onhandig.

Wat betreft dat Rules Lawyering/Munchkin, tja misschien is het formeel idd niet valsspelen maar wel totaal tegen de 'spirit of the game' en nog veel desastreuzer dan "normaal" valsspelen.

Ik hou er ook echt van als mensen met rigide spelsystemen zich ook echt aan de regels houden, anders word het al zo snel een flauwe weinig leerzame boel en dus niet echt leuk.

Met schaken heb ik bijvoorbeeld wel een soort van Gentleman's agreement met de meeste van mijn opponenten. Ieder van ons mag Een echt domme en slecht doordachte zet terug nemen per spel. De ratio die hier aan ten grondslag ligt is dat het niet leuk is om te spelen/verliezen of zelfs te winnen omdat iemand een domme fout maakt die hij in 9 van de andere 10 gevallen wel zou hebben doorzien maar dat het leuk is om te winnen en verliezen als je beidde op de grens van je capaciteiten speelt en dus door tactiek en strategie de doorslag geven, dat is nl. ook het idee achter schaak lijkt me.

Het is zo flauw als iemand bijv. zijn Dame door een vroege en echt suffe actie verliest en dan het hele spel vanaf dat moment min of meer vaststaat en je beidde weet dat de tegenstander echt veel beter kan normaal.
Gebruikersavatar
Karma
Supreme Grandmaster
Berichten: 1818
Lid geworden op: zondag 11 september 2005, 23:45

Bericht door Karma »

Het is waar dat vals spelen moeilijker is dan bij een normaal spel waar je tegen elkaar speelt. Mensen die echt niet tegen hun verlies kunnen kan dit zihc op andere manieren uiten met regelneven bedoel ik eigenlijk niet de regels goed toepassen, maar alles erbij halen wat enigszinds in jouw voordeel kan werken. Dus als er gezegd wordt de horde orken verrast jullie omdat jullie zo hard aan het praten zijn. "maar ik heb wel recht op een spot check, en listen en en bovendien stond ik daar helemaal niet ik stond verderop al".
Gewoon alles wat je eruit kan halen eruit proberen te slepen. Dit is bij een normaal spel misschien normaal, maar kan bij roleplay irritant en hinderlijk zijn voor iedereen die meespeelt. Het is ook maar net hoe je het doet natuurlijk.
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3081
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Bij RPG moet ik ook niet veel hebben van allerlei regel-gezeur van de spelers. Heeft ook helemaal geen zin, de DM heeft toch alles in handen. Wel vind ik het redelijk dat een speler op een bepaalde regel of omstandigheid wijst als hij denkt dat die over het hoofd gezien wordt - misschien zit ik net mijn dolk schoon te maken als de orken naderen en was de DM even vergeten dat dat een magisch voorwerp was dat altijd blauw begon op te gloeien als er orks in de buurt waren.

Bij bordspellen onderscheid ik drie situaties:
1) We hebben het spel net uit de doos gehaald en niemand heeft er enige ervaring mee. De eerste keer spelen we het dan eigenlijk alleen om de regels te leren kennen. In enkele gevallen zijn we er halverwege achter gekomen dat we zoveel verkeerd hadden gedaan dat we er maar mee opgehouden zijn.
2) Er is wel wat ervaring binnen de spelersgroep, maar we zijn toch tamelijk nieuw. Dan vind ik het redelijk om, als iedereen het er mee eens is, kleine correcties toe te staan. Bijvoorbeeld: bij Axis&Allies realiseert iemand zich na afloop van zijn beurt dat hij vergeten is een vliegtuig te verplaatsen. Niet moeilijk over doen, zou ik zeggen - tenzij het te lang geleden is en/of anderen er al beslissingen op gebaseerd hebben.
3) We kennen het spel goed en hebben het vaak gespeeld. Dan houden we ons gewoon aan de regels. Bij schaken b.v. neem ik nooit een zet terug, aanraken is zetten en losgelaten is gezet. Voor mijn tegenstanders ga ik van hetzelfde uit, tenzij het krachtsverschil zo groot is dat ik in feite bezig ben om ze het spel te leren. Maar dan is van een echte partij natuurlijk geen sprake.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3081
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Schaken is misschien niet zo'n goed voorbeeld - ik heb vroeger op vrij hoog niveau geschaakt en dan ligt het toch anders. Onder familie en vrienden doe ik natuurlijk ook niet al te moeilijk, maar die hebben toch geen kans. :wink:

Moedwillig valsspelen bij een bord- of kaartspel kan gewoon niet, dat ben ik helemaal met je eens. Maar ik denk dat het ook niet zo snel gebeurt, en als een "vergissing in je voordeel" op redelijke wijze gecorrigeerd kan worden heb ik daar vrede mee. Zelf heb ik me er ook wel eens schuldig aan gemaakt, b.v. door meer kaarten in mijn hand te houden dan officieel mocht, want het was de eerste keer dat ik het betreffende spel speelde en ik was die regel vergeten.

Ik win wel vrij vaak een multiplayer-bordspel, maar op zich interesseert me dat niet eens zo. Wel vind ik het leuk om me er in te verdiepen en te zien hoe het spel zich ontwikkelt, en als ik het dan een beetje door heb gaat het vanzelf vrij goed. En, zoals bekend, het mag van mij ook best een tijdje duren.....
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
v1nce

Bericht door v1nce »

Ik merk ook met schaken dat naarmate ik (iets) beter word ik veel minder "onnodig" aan schaakstukken hoef te zitten en ik vermoed dat ik over een lange tijd al helemaal niet dingen hoef te verzetten voor het overzicht. Maar momenteel hou ik voor mezelf niet; 'aanraken' maar 'loslaten' = zetten als regel aan (min of meer) en die gentleman's agreement die geld over het algemeen voor 1 zet per partij. voor mij werkt dit prima en heb de indruk dat ik zo het meest leer.

Van fouten kun je het meeste leren maar meestal niet als ze echt dom, onnodig en ondoordacht zijn, dan word je er eerder sjagerijnig en ongemotiveerd/haastig van en volgen nog meer foute en een saaie partij.

@ Fandath, aangezien jij zo van spellen houd, nooit gedaan aan Kaartspellen? Poker? BlackJack? Bridge?

Ik wil nog steegs graag een keer een wekelijks Pokerclubje beginnen, met maximale/totale inzet van 2 tot 5 Euro per persoon per week (mag van mij ook wel meer maar meeste van mijn vrienden zijn UberSloeber ;) ). Op die manier is het wel spannend maar verlies je nooit veel poen.
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3081
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Kaartspellen, hmmm, nou af en toe, maar ik houd meer van bordspellen - hoewel ik Machiavelli laatst wel leuk vond. Gek genoeg heb ik ook de grootste moeite om de regels van relatief eenvoudige kaartspellen te onthouden - d.w.z., tijdens het spel gaat het wel, maar de volgende keer moet je het opnieuw uitleggen. Misschien lijken ze teveel op elkaar.

Een vriend van mij speelde vroeger "professioneel" blackjack en verdiende er veel geld mee in casinos. Maar de sfeer daar stond me erg tegen, ik ben nooit met hem meegegaan.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
v1nce

Bericht door v1nce »

Dat is ergens nog wel een droom van mij om profi kaartspeler te worden en daar goed mee te verdienen maar vermoed dat het erg lastig en riskant is...?

Waarom is die vriend er mee gestopt?
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3081
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Tja, die reden zou een aanmoediging kunnen zijn: hij had genoeg geld! :D
En is naar een ver land verhuisd waar "genoeg geld" minder is dan hier.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
v1nce

Bericht door v1nce »

Darn it! Jammer dat die weg is, ik had zo'n persoon graag gesproken/als mentor gehad voor mijn (enigzins onwezenlijk) plan...

Als we het over genoeg geld hebben (wat hij verdient heeft) hebben we het dan over 100.000 Euro of een stuk meer, ben wel nieuwsgierig... En heeft hij belegt of werkt die tegenwoordig nog, of geen idee?
Gebruikersavatar
Wijlen Fandath Ryne
Supreme Grandmaster
Berichten: 3081
Lid geworden op: donderdag 14 oktober 2004, 18:23

Bericht door Wijlen Fandath Ryne »

Een stuk meer. Hij verdiende er zo'n 20 jaar geleden ongeveer 100.000 gulden per jaar mee, netto. En hij heeft het wel een paar jaar volgehouden. Daarna is hij nog rijker geworden, maar ik ben 'm een beetje uit het oog verloren, dus ik weet niet precies hoe.
"Fulminictus...Fulminictus....gauw! Geef me het toverboek!" riep de magier, alert als immer

Afbeelding
v1nce

Bericht door v1nce »

Wow, nou mocht je ooite zijn mail of andere contactdata achterhalen, ik zou hem graag eens mailtje sturen o.i.d.
Gebruikersavatar
Rogier
Supreme Grandmaster
Berichten: 2452
Lid geworden op: vrijdag 23 februari 2007, 19:06

Bericht door Rogier »

Wijlen Fandath Ryne schreef: 3) .... ... Bij schaken b.v. neem ik nooit een zet terug, aanraken is zetten en losgelaten is gezet. Voor mijn tegenstanders ga ik van hetzelfde uit, tenzij het krachtsverschil zo groot is dat ik in feite bezig ben om ze het spel te leren. Maar dan is van een echte partij natuurlijk geen sprake.
Kijk dat is nou de ware meester. :)
Gebruikersavatar
Rogier
Supreme Grandmaster
Berichten: 2452
Lid geworden op: vrijdag 23 februari 2007, 19:06

Bericht door Rogier »

Eigenlijk moet je een stel valspelers voor een bordspel bij elkaar zetten.
Het is natuurlijk de uitdrukkelijke bedoeling zo veel mogelijk vals te spelen.
Gebruikersavatar
Thekkur
Forum Master
Berichten: 4140
Lid geworden op: maandag 17 mei 2004, 23:07

Bericht door Thekkur »

dit topic was mij ontgaan...

wel opvallend dat zoveel mensen zo vaak per week om een bordspel zitten en dan ook nog eens vals spelen. Vraag me af wat ze spelen als ze een voorkeur hebben voor 'een pion'... mens erger je niet? Klinkt als een leuk inter onderzoekje onder 20 mensen die een spellenbeurs bezoeken.
"Stop! Jullie komen niet langs mij! Glupert heeft jullie snode plannen door!"
Plaats reactie